Ertekin Özcan ile 28 Mayıs 2013 Salı saat:17.00’de
ANSAN’DA (Antalya Sanatçılar Derneğinde) ŞİİRLERLE GÖÇÜN ÖYKÜSÜ konulu ŞİİR OKUMA VE SÖYLEŞİSİ gerçekleştirilecek.
Türkiye’den Almanya’ya göçün 53. yılını yaşadığımız bugünlerde Almanya’da 2 milyon 800bin civarında AB ülkelerinde ise toplam 5 milyona yakın insanımız yaşıyor. Bu insanlar artık göçün ilk yıllarında olduğu gibi yalnızca kol emekçesi olarak çalışmıyor, içinde yaşadıkları toplumlar gibi çalışma ve mesleksel yaşamın her alanında kendilerini gösterebilmenin, daha iyi ve eşit koşullarda yaşamanın toplumsal, kültürel ve siyasal mücadelesini veriyorlar.
Ertekin Özcan, evrensel bir olgu olan iç ve dış göçün insanlar üzerindeki etkilerini ve yarımyüzyıdan beri yaşadıkları hüzün ve sevinçleri şiir severlerle paylaşmak ve söyleşmek istiyor.
Ertekin Özcan 1946 da Çayırlı (Erzincan)’da doğdu. 1957’de ailesi ile İstanbul’a taşındı. Haydarpaşa Lisesini (1965), İstanbul Hukuk Fakültesini (1970) bitirdi. Yurt hizmetini yaptıktan ve kısa bir süre avukat olarak İstanbul’da çalıştıktan sonra, Ekim 1973’de Berlin’e gitti. Hür Berlin Üniversitesi, Hukuk Fakültesi’nde Göçmen İşçilerin Sosyal Hakları ile ilgili bilimsel araştırma yaptı. Daha sonra aynı üniversitenin Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde „Federal Almanya’daki Türk Göçmen Örgütleri“ konusundaki teziyle siyasal ve sosyal bilimler doktoru oldu. Çeşitli halk yüksek okullarında, yüksek okul ve üniversitelerde bilimsel araştırmacı ve öğretim görevlisi ve olarak çalıştı. „Arbeitskreis Neue Erziehung“ (Çağdaş Eğitim Derneği) adlı kuruluşta bilimsel araştırmacı ve proje yöneticisi, 1988 den 2006 yılına değin kurucu başkanı olduğu „Berlin-Brandenburg Türk Veliler Birliği”nde önce bilimsel araştırmacı, 1991-2006 yılları arasında genel müdür olarak çalıştı.
Ertekin Özcan’ın şiirleri 1970-1973 yılları arasında Türkiye’de Yelken, Memleket, Özün, Ege Sanat, Yenişehir v.d. dergilerde, 1977’den sonra da Almanya’da Schreiben und Lesen, Die Brücke, Bizim Almanca, Yeni Dil, Halkçı, Ezgi,HDF Meint, Yazınca, “Volkshochschule” v.d. bir çok dergide yayınlandı.
Ertekin Özcan
- 1970’de İstanbul’da Rengin Yayınevinde “Tükenişin Türküsü“,
- 1985’de İstanbul’da yazko yayınları arasında “emek göçmenleri”,2008’de İstanbul’da Komşu Yayınevi’nin Deli Sarmaşık şiir dizisinde 2. baskı,
- 2002’de Almanya’da “Anadolu-Verlag”ta iki dilli “ağla ki sağır kulaklar duysun – Weine, damit dich taube Ohren hören- şiir kitabını,
- 2008’de İstanbul’da Komşu Yayınevi’nin Deli Sarmaşık şiir dizisinde “sular durulacak” adlı şiir kitabını,
- 1989’da „Federal Almanya’daki Türk Göçmen Örgütleri” (Türkische Immigran tenorganisationen in Deutschland) adındaki Almanca bilimsel araştırmasını Berlin’de Hitit Verlag’da (Hitit Yayınevinde) yayınladı.
- 1980’de „Türkiye’de Suç İşlemeye İtilen Çocuk ve Gençlerin Topluma Kazandırılması“ konulu bilimsel araştırmayı Berlin İdare ve Hukuk Koruyucusu Yüksek Okulu yayınları arasında yayınladı.
- Ayrıca Almanca ve Türkçe bilimsel dergi, ansiklopedi, kitap ve gazetelerde 100’e yakın makale ve araştırması yayınlandı.
Özcan 1985-1986 yılları arasında Türk anababaların çocuklarının eğitimi ile daha yakından ilgilenmeleri ve duyarlıklarının artması için yayınlanan 5 kitap ve kaset projesinin son 2 kitap ve kaset çalışmasını proje eşyöneticisi olarak hazırladı ve Ararat Yayınevinde yayınlanmasını sağladı.
1981 – 1984 yılları arasında Berlin’de gençleri, sanata, şiir ve öykü okumaya ve yazmaya yönlendirmek için üç Halk Yüksek Okulu’nun katkıları ile şiir okuma-yazma, öykü okuma-yazma yarışmalarını örgütledi. Gönüllü olarak görev aldığı kuruluşlarda Aziz Nesin, Fakir Baykurt, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Adnan Binyazar, Orhon Murat Arıburnu, Vedat Türkali, Muammer Aksoy, Uğur Mumcu, Cem Karaca, Ahmet Taner Kışlalı, Zülfü Livaneli, Selda, Aşık İhsani, Aşık Mahzuni, Yusuf Ziya Bahadınlı, Ali Yüce, Yüksel Pazarkaya ve Şinasi Dikme, Torun Karacaoğlu’nun… v.d. katıldıkları sanatsal, yazınsal ve siyasal etkinlikler düzenledi. 2009’dan beri Berlinli şairlerle yılda iki kez müzikli şiir akşamları düzenliyor,
Ertekin Özcan çok sayıda Türkiye kökenli örgütün kuruluşuna katkıda bulunarak Almanya’daki Türkiye toplumunun eşit haklara ve uygulamalara erişebilmesi için çalışmalar yaptı. Bu çalışmalarını Almanya’ya aile birleşimi nedeniyle gidecek eşleri Almanya’ya hazırlayan TGD “Almanya Türk Toplumu” kuruluşunun düzenlediği 5 günlük seminerlerle sürdürüyor.
Özcan Berlin Antalya ve Kuşadası’nda yaşıyor.