
Çalıştığı dairenin camını silerken düşerek yaşamını yitiren ev işçisi Rukiye Şimşek’in ölümüyle ilgili açılan davanın ilk duruşmasının yapıldığı gün İmece Ev İşçileri Sendikası Antalya Başkanı Minire İnal bir basın toplantısı düzenledi.
Devrimci Turizm İşçileri Sendikası binasında düzenlenen basın toplantısına KESK Dönem Sözcüsü BES Antalya Şube Başkanı Mustafa Ayar, Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, Turizm Çalışanları Derneği Başkanı Didem Erkıvanç Türkay ve ev işçisi Kader Kantarcı’da katılarak destek verdi.
Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Kadıköy’de yedi katlı bir apartmanın üçüncü katında dairenin camını silerken düşerek yaşamını yitiren ev işçisi Rukiye Şimşek’in ölümüyle ilgili açılan davanın ilk duruşması’nın bugün yapıldığını belirten Minire İnal, “Ev işçileri olarak iş cinayetlerine yabancı değiliz. Gültekiye Özmen, Fatma Aldal, Pakize Akçam çalıştıkları evlerin camını silerken düşüp hayatlarını kaybeden arkadaşlarımız. Çalıştığı evin camını silerken yaşamını yitiren Rukiye Şimşek’in ölümü ile ilgili tüm sorumlular cezalandırılıncaya kadar davanın takipçisi olacağız.” dedi
İmece Ev İşçileri Sendikası olarak bugüne kadar ev işçilerinin haklarını savunmak için her alanda mücadele verdiklerini ve bundan sonra da vereceklerini dile getiren İnal , ev işçilerinin çalışma koşullarına ilişkin ILO 189 Ev İşçileri için İnsana Yakışır İş Sözleşmesi’nin imzalanmasını talep etti.
Basına ve Kamuoyuna
Zenginler, muktedirler, patronlar için cennete; biz emeğiyle çalışanlar içinse cehenneme dönüşmüş bu vahşi sömürü düzeninin açtığı yaralarımız hala çok taze. Bu ülkede sürekli işçi cenazeleri kaldırılıyor. Soma’da, Mecidiyeköy’de, Esenyurt’ta, Davutpaşa’da, Tuzla’da, OSTİM’de, Karadon’da, Kozlu’da ve daha nice yerlerde iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden işçi arkadaşlarımızın cenazelerini kaldırıyoruz. Biz, adına kader dedikleri şeyin aslında vahşi kapitalizmin en gaddar yüzü olduğunu, iş cinayetlerinin asla kader olmadığını çok iyi biliyoruz. Ateş düştüğü yeri yakmıyor; o ateş hepimizi yakıyor.
Biz ev işçileri olarak iş cinayetlerine hiç yabancı değiliz. Ne yazık ki ev işçiliği yaparken iş cinayetlerinde ölen kaç kişi olduğunu bile tam olarak bilemiyoruz çünkü bu konuda ne Çalışma Bakanlığı’nın ne de SGK’nın yaptığı herhangi bir çalışma bulunmuyor. Ama bildiklerimiz de var elbette; Gültekiye Özmen, Fatma Aldal, Pakize Akçam çalıştıkları evlerin camını silerken düşüp hayatlarını kaybettiler.
Rukiye Şimşek de bir emekçiydi, ev işçisi olarak çalışan bir arkadaşımızdı. 42 yaşındaydı. Emre ve Hatice’nin annesiydi. Banka kredisi ile aldıkları evin borcunu ödeyebilmek için çalışıyordu. 13 Kasım 2013 tarihinde Kadıköy Ali Nihat Tarlan Caddesindeki 7 numaralı apartman üçüncü katında çalıştığı dairenin camını silerken düşerek hayatını kaybetti. Geride iki çocuk ve bir eş bıraktı. Bugün İstanbul’da Rukiye’nin ölümünün sorumluları aleyhinde açmış olduğumuz davanın ilk duruşması görüldü. Biz bu sürecin sonuna kadar, tüm sorumlular cezalandırılıncaya kadar bu davanın takipçisi olacağız.
Biz İmece Ev İşçileri Sendikası olarak bugüne kadar ev işçilerinin haklarını savunmak için her alanda mücadele verdik, bundan sonra da vereceğiz. Ev işçilerine müjde adı altında çıkarılan torba yasada 10 günden az çalışan ev işçilerine uygulanan ayrımcılığa hayır diyoruz. Ev işçilerinin özel istihdam büroları adı altında taşeron sistemine mahkum edilmesine karşı çıkıyoruz. İş yasasına alınmayı, sigortalanmamızın kolaylaştırılmasını ve sigortalanmamız için teşvik sağlanmasını istiyoruz. Tüm işçilerin güvenli ve insana yakışır koşullarda çalışmasının yasal güvence altına alınmasını istiyoruz. Ev İşçilerinin çalışma koşullarına ilişkin ILO 189 “Ev İşçileri için İnsana Yakışır İş” sözleşmesinin imzalanmasını talep ediyoruz. Ağır sömürü koşulları ile karşı karşıya olan tüm ev işçileri yasal güvenceye alınıncaya, sağlık, sigorta ve örgütlenme hakkı kazanıncaya kadar yılmadan mücadelemizi sürdüreceğiz.
Rukiye Şimşek’e Adalet!
İş Cinayetleri Kader Değildir!
Cama Çıkma Cama Çıkarma!
Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş!
İMECE EV İşçileri Sendikası