
Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan Olimpos antik kentinin 2. Derece Arkeolojik Sit Alanı olan kısmında 1990’lı yıllardan bu yana ortaya çıkan kaçak yapılaşmanın önüne geçmek ve yeni yapılaşmayı düzene sokmayı amaçladığı Kültür ve turizm Bakanı tarafından iddia edilen imar planı geçtiğimiz ay onaylandı.
Kaçak ve ruhsatsız yapılaşmanın yoğun olduğu vadi içindeki toplam 24 hektarlık bölgede koruma amaçlı imar planı yapılabilmesi için sit derecesinin 2.’den 3’e düşürülmesi de tepkiyle karşılanmıştı. Antalya Kent İzleme Platformu, aralarında konunun uzmanları ve hukukçuların da yer aldığı bir ekiple yaptığı çalışmanın ardından Olimpos raporunu açıkladı.
Olimpos’ta izlenen yolun kaçak yapılaşmayı daha da hızlandırarak arkeolojik sit alanıyla milli park üzerindeki yapılaşma baskısını artıracağı görüşü savunulan raporda, imar planına konu edilen bölgedeki arkeolojik araştırmaların devam etmesi gerektiği kaydedildi. Raporda, imar planına konu edilen alanın sit derecesini 2.’den 3’e düşüren 2017 tarihli Koruma Kurulu kararının iptali için yasal yollara başvurulacağının da altı çizildi. Avukat Münip Ermiş Olimpos’un katli sürecini anlattı.
Yahu bu vampirler yalnızca emeğin değil serpilip gelişen doğanın, yerin altındaki üstündeki mirasın, akan suyun, uçan böceğin, kısaca tüm yaşamın düşmanı. Yaşam mücadelesinin içinde Münip Ermiş, Mustafa Şahin, Tuncay Koç, Nusret Gürgöz gibi hukukçuları gördükçe hem bugüne, hem de geleceğe ilişkin umutlarım artıyor.