1978 Kahramanmaraş katliamı 33. Yıldönümünde düzenlenen bir yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto edildi. Kapalı Yol Halk Bankası önünde toplanan Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri ile Alevi Bektaşi Federasyonu Antalya Bileşenleri “Dün Maraş’ta Bugün Sivas’ta Çözüm Faşizme Karşı Savaşta”, Maraş’ın Hesabını Soracağız” “Gün Gelecek Devran Dönecek Katiller Halka Hesap Verecek” “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganları ile Attalos Heykeli’ne doğru yürüyüşe geçtiler. Attalos Heykeli önünde grup adına basın açıklamasını Olcay Şimşek okudu.

Şimşek açıklamasında Alevi Bektaşi Federasyonu olarak, ölenleri Kahramanmaraş’ta anmak için başvurduklarını ancak Kahramanmaraş Valiliği’nin izin vermediğini belirterek, “Alevi kuruluşlarının birincisi 2008’de Adana’da, ikincisi 2010’da Kahramanmaraş’ta, Maraş katliamına karşı yapılan protesto mitingi ses getirmişti. Bu yıl da aynı şekilde yitirdiğimiz canları anmak için Kahramanmaraş Valiliği’ne miting için başvuruda bulunuldu. Ancak Valilik, güvenlik gerekçesiyle başvuruyu kabul etmedi. Katliamı protestoyu bile kabul etmemek, unutturma çabasıdır. Hiçbir gerekçe, 2011 Türkiye’sinde katliamları anmayı engelleyen bir kararı açıklayamaz.” dedi.

19 Aralık 1978’de başlatılan ve 24 Aralık 1978 tarihinde sona eren ve doğrudan Alevileri ve solcuları hedef alan Maraş katliamının üzerinden tam 33 yıl geçtiğini vurgulayan Şimşek “33 yıl içinde katliamın gerçek suçluları ortaya çıkartılmadığı gibi, katliama karışan bir çok kişi milletvekili, işadamı, siyasi parti başkanı yapılarak ödüllendirildi.Zaten katliamda baş aktörün derin devlet olduğu da, yıllar sonra Başbakan’ın çekmecesinden çıkan bilgi notu ile anlaşıldı.” şeklinde konuştu.

Bütün katliamların üzerini örtmeyi ve katliama “katliam” bile denmesini engelleyen siyasi iktidarlar, Maraş katliamına da “katliam” diyemedikleri gibi, üzerini örtmeyi de “maharet” saydıkları için, katliamları protesto etkinliklerini de görmek ve göstermek istemiyorlar.

Alevi kuruluşlarının ilk kez geçtiğimiz yıl Maraş merkezinde Maraş katliamına karşı yaptıkları protesto mitingi, kamuoyunda önemli bir ses getirmişti. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) bu yıl da hem katliamda yitirdiği canları anmak, hem de katliam dosyasının yeniden açılmasını sağlamak için Kahramanmaraş Valiliği’ne bir miting başvurusunda bulundu. Bu başvuru “güvenlik” gerekçesiyle valilik tarafından reddedildi.

Alevi Bektaşi Federasyonu olarak, Kahramanmaraş valiliğinin aldığı bu yasaklama kararının fiili olarak katliamı protesto etmeyi bile kabul etmeme, katliamı unutturma çabası anlamına geldiğini biliyor ve bu yaklaşımı reddediyoruz! Hiçbir gerekçe 2011 Türkiye’sinde katliamları bile anmayı engelleyen bir kararı açıklayamaz. Valiliğin gösterdiği en önemli gerekçe olan “güvenlik” ise bir başka büyük ayıptır. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde, 400 bin kişinin yaşadığı bir şehir merkezinde son derece barışçıl bir anma eylemini polis “güvenle koruyamayacağını” söylüyorsa, bu aynı zamanda saldırganları daha da güçlendiren utanç verici bir durum değil midir?

Alevi Bektaşi Federasyonu ve bir bütün olarak Alevi kuruluşlarının yıllardır Sivas katliamı başta olmak üzere yaptıkları protesto ve anma etkinliklerinde bir tek “saldırı veya çatışma” yaşanmamışken, Maraş katliamın 33. yılında “güvenlik” sorunundan bahsedenlerin bu süre içinde mağdurları değil, saldırganları besledikleri ve büyüttüklerini söylemek doğru değil midir?

Kahramanmaraş Valiliği, İçişleri Bakanlığı gerekli önlemleri alıp, katliamı protesto etmek isteyenleri engelleyeceğine, şehre sokmayı yasaklayacağına, bu kadar büyük bir katliamdan 33 yıl sonra bile “Burası Maraş, buradan çıkış yok” diyenlere karşı önlem alması, cezai yaptırımda bulunması, insanları birbirlerine karşı kışkırtmadan, nefret suçu işlemlerinden dolayı haklarında dava açmaları gerekmez mİ?

Alevi Bektaşi Federasyonu, valiliğin mitingi yasaklama kararını derhal kaldırılmasını ve 24 Aralık 2011 Cumartesi günü gerekli güvenlik önlemlerini alarak, katliamı kınamak isteyenlerin barışçıl eylemlerini yapmalarını sağlanmasını talep eder.

Bu ülkede katliamlar, ancak ve ancak, ırk, din, dil ayrımı yapmadan, Türklerle Kürtlerin, Ermenilerle Arapların, Alevilerle Sünnilerin, Yahudilerle Süryanilerin birlikte ve ortak kınamalarıyla, önce vicdanlarda, sonra da mahkemeler önünde mahkum olur, bu topraklara barış ve huzur ancak böyle gelir!

Vicdan ve adalet duygusu içine olan herkesi 24 Aralık 2011 Cumartesi günü yasaklara tavır almaya ve Kahramanmaraş’a katliamı lanetlemeye, yitirdiğimiz canları anmaya davet ediyoruz.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here