Katledilişinin 40. yılında ser verip sır vermeyen devrimci önder İbrahim Kaypakkaya
Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından anılacak.
Toplanma Yeri: Halk Bankası Önü Kapalı Yol(buradan Attalos Heykeline yürünerek basın açıklaması yapılacak)
Saat: 18.30
KAYPAKKAYA KİMDİR?
Türkiye Komünist Partisi-Marksist Leninist (TKP-ML) ve Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu’nun (TİKKO) kurucusu, işkencede öldürülen İbrahim Kaypakkaya, 1949’da Çorum’da, daha sonra fabrika işçisi olan yoksul bir köylünün ilk çocuğu olarak doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra 1960 yılında Hasanoğlan İlköğretmen Okulu’na girdi. İlerici fikirlerle burada tanıştı. 1965 yılında İstanbul Çapa Yüksek Öğretmen Okulunda ve MEB’e bağlı bu okulun parasız yatılı bursu ile İ.Ü. Fen Fakültesine devam etti. 1967 yılında FKF’nun Çapa Yüksek Öğretmen Okulu Şubesini kurdu ve TİP’ne kaydolarak TİP’te mücadele etti. Burada meydana gelen ayrışmada Milli Demokratik Devrim tezini savunanlar arasındaydı.
1969 yılında FKF’nin DEV-GENÇ’e dönüştüğü kurultayda, Proleter Devrimci Aydınlık ve İşçi-Köylü dergi ve gazetesi çevresinde yer aldı. Bu arada Trakya’daki topraksız köylülerin, ellerinden toprağı jandarma gücüyle gasp etmiş büyük çiftlik sahiplerinin topraklarını işgal eylemlerine, İstanbul’da Demir Döküm, Sungurlar, Horoz Çivi, tertriks, Ege Sanayi, EAS Akü, Gislaved, Gamak, Singer ve Derby fabrikalarındaki işçilerin haklı grev ve direnişlerine katıldı.
12 Mart cuntasının terörü altında Doğu Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yoksul köylülerin toprak mücadelelerini örgütledi. O süreçte içinde bulunduğu Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi (TİİKP) yönetimini revizyonizmle eleştiriyordu. 1972’de Türkiye Komünist Partisi – Marksist Leninist (TKP – ML) ve Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu (TİKKO)’yu kurdu. 1973 Ocak ayında Vartinik’te, jandarmayla girdiği bir çatışmada yaralanıp beş gün dağlarda kaldıktan sonra yakalanarak Diyarbakır’a getirildi. Kaypakkaya’nın, sorgusunda ve işkencede komünist olduğu dışında hiçbir şey söylemediği belirtilir.