Antalya’nın Akseki ilçesine bağlı Gümüşdamla (Zilan) Köyü’nde yapımı süren
Hidroelektrik santrali (HES) hakkında Antalya 2.İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararının acilen uygulanarak inşaatın durdurulması için köyde bir yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı.
Gümüşdamlalılar Derneği ve Akdeniz Derelerin Kardeşliği Platformu öncülüğünde Batı Toroslar’daki 1050 m rakımlı Gümüşdamla köy meydanında toplanan yüzlerce kişi yaklaşık 3 km uzaklıktaki inşaat alanına “Direne Direne Kazandık!” “HESlere Hayır” “Su haktır, satılamaz”, “Gümüşdamla’da HES istemiyoruz!”, sloganları atarak yürüdü.
Ali Hoca Deresi üzerinde Erenler Enerji A.Ş tarafından yapımı halen sürdürülen Değirmen Regülatörü ve HES inşaatının bir an önce kapatılmasını isteyen Gümüşdamla köylüleri ve Akdeniz Derelerin Kardeşliği Platformu Üyeleri şantiye önünde bir basın açıklaması yaptı.
Karar uygulansın
Grup adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Gümüşdamla Köyü Derneği Basın Sözcüsü Mehmet Özkan, HES projesinin iptali ve inşaatın durdurulması için açtıkları davayı kazanmış olduklarından dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Mahkeme kararının gereğinin acilen yerine getirilmesini ve inşaat kapatılmasını isteyen Özkan, “Bu karar, bugüne kadar HES şirketlerini koruyup kollayanların, izinsiz ve kontrolsüz bir şekilde HES inşaatlarına göz yumanların, herşeyin kanunlara uygun devam ettiğini söyleyenlerin aslında mevcut yasalara uymadığını da göstermiştir.” şeklinde konuştu.
Emsal niteliğinde bir karar
Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve kazanılan bu davanın avukatı Münip Ermiş’ te kısa bir konuşma yaparak, “Bu karar, yöremizde ve ülkemizin dört bir yanında yapılmak istenen HES’ler için emsal teşkil edecek bir karardır. Bu karar mücadelemizin en başından beri savunduğumuz gerçeklerin, hukuken de tescili niteliğindedir. Zira ülkemizde ve köyümüzde yapılmak istenen HES’lerin çoğunluğunda olduğu gibi, nehir tipi santrallerde “ÇED Raporu gerekli değildir” diyerek, ÇED raporu almadan HES yapmak isteyenlere herşeyin usulüne uygun olduğu söyleyenlere mevcut yasaların verdiği bir yanıttır.” dedi.
Dayanışmak için buradayız
Üzümdere Köyü Sosyal Kültürel ve Dayanışma Derneği adına konuşan Remzi Alp, Komşu köyümüz Gümüşdamlalılar’ın hem sevincini paylaşmak hem de dayanışmak için geldiklerini belirterek, “Bizim köyümüzde henüz HES inşaatı başlamasada çalışmaları sürdürülüyor. Bu dava bizim içinde emsal oldu. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da HES şirketinin peşini bırakmayacağız ve bu mücadeleyi diğer köylerle birlikte sürdürmeye kararlıyız. Tüm baskı ve korkutmalara karşı bizler gücümüzü haklı olmamızdan alacağız. Bizler haklıyız.” Şeklinde konuştu.
Birleşik mücadele şart
HES’lere karşı yürütülen mücadelenin bu kararla yeni bir ivme kazandığını vurgulayan Akdeniz Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Birsen Tanyeri, “Ancak henüz mücadelenin bitmediğini tam aksine daha da güçleneceği bir döneme gelmiş olduğumuzun bilinciyle hareket etmeliyiz. Birleşik mücadele çok önemli. Akdeniz bölgesinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bütün köylerin işbirliği ve dayanışma içinde olması gerekiyor. Derelerin Kardeşliği Platformu olarak yöre dernekleri başta olmak üzere tüm demokratik kitle örgütleri ile birlikte dayanışmanın sürmesi ve mücadelenin başarıya ulaşması çalışacağız” şeklinde konuştu.
MÜCADELE ETTİK VE KAZANDIK.
DERELERİMİZ ÖZGÜR AKACAK
Bugün burada, köyümüze yapılmak istenen HES’le (Hidroelektrik Santrali) ilgili açmış olduğumuz davanın lehimize sonuçlanmış olmasını kamuoyu ile paylaşmak üzere toplanmış bulunuyoruz.
“Elektrik Enerjisi Üretmek” bahanesiyle yaşam alanlarımızı, yani suyumuzu, toprağımızı, geleceğimizi elimizden almak isteyen HES şirketine (Erenler Enerji A.Ş) karşı açmış olduğumuz davada T.C Antalya 2.İdare Mahkemesi HES’İN İPTALİ yönünde karar vermiştir.
Değerli basın emekçileri
Yetkililere sesimizi duyurmak için 28 Mayıs 2011 tarihinde burada bir basın açıklaması yapmıştık. Gümüşdamla’da yaşlısı, genci, kadını ile HES inşaat alanına kadar yürümüş HES’i istemediğimizi ve inşaatın mevcut hukuka aykırı yapıldığını ifade etmiştik.
Ahmet, Hasan, Mehmet, Muharrem amcalar, onca yaşına rağmen asasıyla, koltuk değnekleriyle bizimle yürüyen Ayşe ve Habibe teyzeler var oldukça bu mücadeleyi kazanacağız demiştik. İşte bugün hukuk alanında da kazandık. Bu karar aynı zamanda mücadelemizdeki kararlılığın bir sonucudur.
Değerli basın emekçileri
Bu karar, yöremizde ve ülkemizin dört bir yanında yapılmak istenen HES’ler için emsal teşkil edecek bir karardır. Bu karar mücadelemizin en başından beri savunduğumuz gerçeklerin, hukuken de tescili niteliğindedir. Zira ülkemizde ve köyümüzde yapılmak istenen HES’lerin çoğunluğunda olduğu gibi, nehir tipi santrallerde “ÇED Raporu gerekli değildir” diyerek, ÇED raporu almadan HES yapmak isteyenlere herşeyin usulüne uygun olduğu söyleyenlere mevcut yasaların verdiği bir yanıttır.
Değerli Basın emekçileri
Bu karar, bugüne kadar HES şirketlerini koruyup kollayanların, izinsiz ve kontrolsüz bir şekilde HES inşaatlarına göz yumanların, herşeyin kanunlara uygun devam ettiğini söyleyenlerin aslında mevcut yasalara uymadığını da göstermiştir.
Mahkemenin verdiği karar, bilimsel ve hukuksal boyutuyla ders niteliğindedir. Bu kararın gereği acilen yerine getirilmeli ve inşaat kapatılmalıdır.
Değerli basın emekçileri
Köyümüz Gümüşdamla’daki inşaatta güya herşey usulüne uygundu. Gümüşdamlalılar olarak defalarca Kaymakamlığa, İl Özel İdareye, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne dilekçeler verdik. Buralardan bizlere verilen yanıtlar da, herşeyin kanunlara uygun olarak yapıldığı yönünde idi. Bunlar üzerine ilgili şirket son süratle işe başladı.
Bizlerde hep birlikte haklı mücadelemizi her alanda sürdürdük. İlgili şirket ve devletin ilgili kurumları sözüm ona HES’in yararlı olduğuna bizleri inandırmak için her yolu denedi. Bizlere HES’lerle ilgili masallar anlatmak istediler. Bizlerde bu masallara karnımızın tok olduğunu söyledik. Yaşadıklarımız bize HES gerçeğini defalarca gösterdi.En başta binlerce yıldan beri akan, geçtiği her yere hayat veren deremiz tanınmaz hale geldi.
Her şey gözümüzün önünde yaşandı. Deremizin gözesinden başlayarak dere boyunca binlerce ağacımızı kestiler. Tünel açma çalışmalarına başladıklarında köyümüzde defalarca heyelan oldu. Heyelan yüzünden köyümüzün yolu ulaşıma kapandı. İçme suyu borularımız patladı, susuz kaldık. Dere yatağında yapılan inşaat çalışmaları yüzünden dere yatağı tanınmaz hale geldi. İnşaat atıkları, molozlar olduğu gibi dereye atıldı, çevre kirletildi. Bu faaliyetler köyümüze, doğal yaşama telafisi mümkün olmayan zararlar verdi.
Tüm bunların üstüne HES şirketi deremizin kaynağından ve HES inşaat alanından aldığı taşları, çakılları komşu köy olan Kuyucak köyünde kurmuş olduğu tesiste mıcır haline getirerek çevre ilçelere sattı.
Değerli basın emekçileri
Köyümüz insanlarını parayla pulla kandırmaya çalıştılar. Ancak başta köylümüzde yaşayanlar olmak üzere hep birlikte suyumuza, toprağımıza ve geleceğimize sahip çıktık, mücadele ettik.
Toplantılar, yürüyüşler,basın açıklamaları yaptık, ilgili yerlere dilekçeler verdik. Bunlarla birlikte hukuksal alanda da mücadelemizi sürdürdük, davalar açtık. 2011 Nisan ayında açtığımız dava sonucunda ise T.C Antalya 2.İdare Mahkemesi HES’İN İPTALİ yönünde karar verdi.
HES şirketi hala inşaat faaliyetini hala sürdürüyor. Şimdi HES inşaatına da “DUR DEME ZAMANI” gelmiştir. Çünkü Mahkemenin vermiş olduğu karar gereği HES projesinin iptali gerekmektedir. Yani HES inşaatı biran önce sökülmek zorundadır.
Bu haklı mücadelemizde her zaman yanımızda olan tüm dostlarımızla yine birlikteyiz. Hepinize, hepsine teşekkür ediyoruz. Mücadelemizin, HES inşaatı köyümüzden sökülüp atılıncaya kadar süreceğinin bilinmesini istiyoruz.
DERELERİN KARDEŞLİĞİ AKDENİZ PLATFORMU
İBRADI İLÇESİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
GÜMÜŞDAMLA KÖYÜ SOSYAL KÜLTÜREL VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
MANAVGAT İLÇESİ GENÇLER KÖYLÜLERİ
ÜZÜMDERE KÖYÜ SOSYAL KÜLTÜREL VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
GÜNDOĞMUŞ İLÇESİNE BAĞLI KÖPRÜLÜ, KAYABÜKÜ,ORTAKÖY,BALKAYA
KÖYLÜLERİ
GAZİPAŞA İLÇESİ ÇIĞLIK, NARLICA KÖYLÜLERİ
TMMOB ANTALYA İL KOODİNASYON KURULU
ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ ANTALYA ŞUBESİ
ANTALYA KADIN DANIŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
KESK ANTALYA ŞUBELER PLATFORMU