Gündoğmuş ilçesinde Köprülü Alara Çayı üzerinde yapılacak olan Hidro Elektrik Santralı (HES)
projesinin iptali için açılan davada keşif amacıyla bölgeye giden Bilirkişi Heyeti köylüler tarafından pankartlarla karşılandı.Köylüler Alara Çayı üzerinde yapımı düşünülen HES’in bölgedeki doğal güzellikleriyle dikkati çeken Uçan Su Şelalesini yok edeceğini ve tarımsal alanların da zarar göreceğini belirterek HES yapımına karşı olduklarını söylediler. Antalya’nın Gündoğmuş ilçesi Köprülü Alara Çayı üzerinde yapılması düşünülen HES projesinin durdurulması istemiyle açılan davada incelemelerde bulunmak üzere bölgeye giden Mahkeme Bilirkişi heyeti köylüler tarafından pankartlarla karşılandı.
Hayatsu Enerji Üretim, Turizm, İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Gündoğmuş ilçesi Alara Çayı ve Küçükçay üzerinde ‘’Hayat 1-2 Regülatörü ve Hidroelektrik sentezli (7.27 mwe/7.49 mwe) projesi kurmak istedi. Şirketin talebi üzerine Antalya Valiliği tarafından ÇED yönetmeliğinin 17.maddesi gereğince ‘’Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’’ kararı verildi.
Mustafa Uslu ve 10 arkadaşı, Köprülü Alara Çayı üzerinde yapılacak olan HES projesinin bölgede tarım, yaban hayatı ve doğal güzellikleriyle ünlü Uçan Su Şelalesini yok edeceği gerekçesiyle Valiliğn vermiş olduğu ‘’Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’’ kararının iptali amacıyla Antalya 1. İdare Mahkemesi’ne dava açtı.
Mahkeme, bölgede inceleme yapmak üzere ODTÜ’den Çevre Mühendisi Prof. Dr. Emre Alp, Biyoloji bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Cemal Can Bilgin ve Çevre Müh. Doç.Dr. Elçin Temel’i görevlendirdi. Bilirkişi heyeti ve köylülerin Avukatı Münip Ermiş ile mahkeme görevlileri Gündoğmuş ilçesine giderek Köprülü Alara Çayı ve Uçan Su Şelalesinde incelemelerde bulundu. Hazine avukatı ve davalı şirketin avukatı ise bilirkişi heyetine katılmadı.
Mahkeme bilirkişi heyetinin geleceğini öğrenen köylüler bilirkişi heyetini ‘’Alara Çayı’na HES İstemiyoruz’’, ‘’Su satılamaz hayattır’’, ‘’Dereler özgür akacak, bizim kalacak’’ şeklinde döviz ve pankartlarla karşıladı.
Köylüler, HES projesi ile Antalya’nın en önemli doğal varlıklarından biri olan Uçan Su Şelalesi üzerine yapılacak regülatörle bu bölgenin ve Uçan su şelalesi ile birlikte yaban domuzu, ayı, dağ keçisi, geyik, tilki, kurt ve çakal gibi yaban hayvan ile zeytin bahçeleri, ceviz, kiraz, elma, şeftali, bağcılık üretiminin zarar göreceğini söylediler.
Bilirkişi heyeti, yapılacak hidroelektrik santralının çevreye olan etkileri ve projenin ÇED yönetmeliğine uygun olup olmadığı konusunda bir ay içerisinde raporlarını hazırlayacaklar.