
Dokuma’ da yaklaşık 6 ay önce kurulan Antalya Halk Derneği (HALK-DER), 1’inci Genel Kurul toplantısını yaparak, çalışmalara başladı.
Başkanlığını Ozan Balık’ın üstlendiği HALK-DER’in Kepez İlçe Temsilcisi Necdet Karakaya, Muratpaşa İlçe Temsilcisi ise Özlem Kavakderelioğlu oldu. 13 komisyon kurarak, Antalya’da çevre, siyasi, kültür sanat ve toplumsal olaylarla ilgili her türlü gelişmeyi yakından izleyecek dernek, özellikle son dönemde kentte başlayan olumsuzluklara karşı da mücadele edecek. HALK-Der, yaptığı yazılı açıklamada, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) Yavuz Özcan Parkı’ndaki lokalinde ve Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) Sanat Galerisi gibi yerlerin siyasi çıkarlarla ortadan kaldırılmak istenmesine karşı mücadele edileceği belirtilerek, “Tüm dünyada haksızlığa, yolsuzluğa karşı sessiz kalmayanların derneğidir” denildi.
Yapılan açıklamada, “HALK-DER’in perspektifi tam anlamıyla ortaya çıkmış farklılıklarımızı harmanlayarak oluşturduğumuz programımız ve faaliyet önerimizle HALK-DER fikriyatını pekiştirmiş olduk. Usule ve esasa ilişkin örgütlenmemize gerekli şekil ve içerikleri oluşturduk. Önümüzdeki dönemde faaliyetlerimizi, sorunlara karşı kolektif çözümler bulabileceğimiz komisyonlar ile yürüteceğiz. Birçok soruna dair kurduğumuz komisyonlarımızın birbirinden ayrılmaz bir bütünü temsil ettiği, yaşanılabilir bir kent için birlikte mücadele verildiği takdirde sağlıklı bir çözüme ulaşılabileceği fikriyle, güçlerimizi HALK-DER’de birleştirdik” denildi.
KOMİSYONLAR HERKESE AÇIK
Oluşturulan komisyonların herkese açık olduğun vurgulandığı açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Çalışma prensibini ilkelerimizden alacak olan komisyonlarımız içinde bulunmak isteyen herkese açık olmakla birlikte faaliyet alanını ve yöntemini kendisi belirleyecektir. Biz bu süreci farklı fikirlere saygı, benzer fikirlerimizi geliştirmeyi ilke edinen bir anlayışla örüyoruz. Derneğimizin işleyişinin temel ilkesi meclis örgütlenmeleri üzerinden olup, demokrasinin sınırlarını zorlayarak, bürokratik bir işleyişten uzak durmaktır.”
HALK-DER’in temel hedefinin de vurgulandığı açıklamada, “Bencilliğe karşı dayanışmayı, ırkçılığa karşı kardeşliği, savaşa karşı barışı, erkek egemenliğe karşı kadın dayanışmasını, doğa yıkımına karşı ekolojik bir yaşamı, sermayeye karşı işçi dayanışmasını, baskıya karşı özgürlüğü, eğitimdeki fırsat eşitsizliğine karşı parasız eğitimi, dinsel baskıya karşı inanç özgürlüğünü, uyuşturucu ya karşı sağlıklı yaşamı, endüstriyel spor ve sanata karşı alternatif spor ve sanatı, engelli hayata karşı engelsiz hayatı, çocuk ihmal ve istismarına karşı evrensel çocuk haklarını savunan, homofobi ve cinsiyetçiliğe karşı olan, para yerine insanı esas alan demokratik ilkelere ve işleyişe sahip halkın öz örgütlülüğü olmaktır” ifadelerine yer verildi.
SESSİZ KALMAYANLARIN DERNEĞİ
“HALK-DER’in biat kültürüne hayır diyenlerin derneğidir” denilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “HALK-DER, farklı fikirlere saygı duyulan benzer fikirleri geliştirme derdi olan, kardeşlik hukuku ile bağlı olanların, apolitikleştirmeye karşı aydınlanma hareketi öncülerinin,12 Eylül darbesinde işkence görmüş yaşamını feda etmiş kişilerinin ve yakınlarının, hayat pahalılığına ve emek sömürüsüne karşı mücadele eden işçilerin, iş kazalarında canından bir parça verenlerin, sistemin dayatmalarına karşı akademik demokratik anadilinde eğitim isteyenlerin,namus töre gibi tüm erkek egemen dayatmalar sebebiyle mağdur bırakılan kadınların, homofobik yaklaşımlar sonucu ötekileştirilen tüm LGBT bireylerinin, uyuşturucu illetinden yaşamını mahvolan tüm gençlerin ve ailelerinin, HES-Nükleer santral vb. gibi nedenlerle yok olan doğanın karşısında ekolojik yaşamı savunanların, bakımsız ve ölüme terk edilen hayvanlarının, engelli hayata karşı engelsiz bir yaşamı savunanların, yol bozukluğu nedeniyle, talep ve ısrarlara rağmen inatla yapılmayan üst geçit nedeniyle yakınını kaybeden yurttaşların, lağım kapakları onarılmadığı için lağıma düşen çocukların anne ve babalarının, ceza evlerinde tecavüze ve tacize maruz bırakılan çocukların, asimile edilmeye çalışan halkların,ırkçılık ve faşist duygular ile katledilen Hrant Dinklerin, Uğur Mumcuların, Ahmet Taner Kışlalı gibi aydın insanların yolunda yürüyenlerin, ülkemizde yıllardır süregelen halkları birbirine düşman eden anlayış sonucu çocukların dahi ölümüyle sonuçlanan anti demokratik uygulamalara karşı yaşasın halkların kardeşliği diyen, amatör ruhla toplumda farkındalık yaratmaya çalışan, ÇYDD Lokali’nde ve ANSAN gibi yerlerin siyasi çıkarlarla ortadan kaldırılmak istenmesine karşı duran duyarlı insanların, kısacası tüm dünyada haksızlığa, yolsuzluğa karşı sessiz kalmayanların derneğidir.”
Örgütlenme çalışmalarıyla ilgili ise şu görüşlere yer verildi: “Antalya Halk Derneği (HALK-DER) olarak Kepez ilçesinde başladığımız faaliyetimiz kısa zaman içerisinde Muratpaşa, Manavgat başta olmak üzere diğer ilçelerimize de yayılmıştır. En son yapmış olduğumuz genel kurulumuzda aldığımız karara göre, toplantıları tüm üyelere açık olup ve katılan üyelerin oy kullanma hakkı olan meclis tarzında örgütlemeyi hedeflediğimiz yönetim kurulu, yalnızca faaliyetlerimizi kolaylaştırıcı bir misyon üstlenecektir. 1. Genel Kurulumuzu derneğimizin üyesi, kuruluşundan bu yana emek vermiş, Dokuma semtinde yoksul emekçi ailelerin çocuklarına eğitim desteği vermek için görev almış kısa zaman öncesi aniden rahatsızlanarak yaşamanı kaybeden eğitim emekçisi Eğitim-Sen aktivisti, gençlik yıllarında siyasi faaliyetine Ant-Gör’de başlatmış Baki Aktaş arkadaşımıza atfediyoruz. Ayrıca Antalya Halk Derneği gençlik çalışmasını tüm halkın ve emeğin özgürlüğü için yaşamanı kaybetmiş yol arkadaşlarımızı mücadelemizde yaşatmak için 40’ıncı yılında Antalya Gençlik Örgütü (ANT-GÖR) olarak yürütecektir.”
Genel kurulda karar altına alınan 13 komisyon ise şöyle:
– Hayvan Hakları Komisyonu
– Eğitim Emekçileri Komisyonu
– Sağlık Emekçileri Komisyonu
– İşçi Hakları Komisyonu
– Basın ve Yayın Komisyonu
– Ekoloji Komisyonu
– Kadın Komisyonu
– Kültür ve Sanat Komisyonu
– Mali Komisyon
– Spor Komisyonu
– Hukuk Komisyonu
– Engelli Hakları Komisyonu
– Gençlik Komisyonu (ANT-GÖR)