Avukat Munip Ermiş, köylüler adına yaptığı açıklamada, “Kamer Regülatör ve HES’in Alara Çayı üzerinde 7 HES projesinden birincisi olduğunu ve 5,5 kilometrelik tünelle suyun toprakla temasının kesileceğine ve canlı yaşamla ilgili hiçbir koruma önlemi öngörülmediğine dikkat çekerek “Alara Çayı kıyısındaki bitki ve canlılar Allaha emanet edilmiştir” dedi

ALARA ÇAYI ÜZERİNDEKİ KAMER HES PROJESİ ÇED RAPORUNUN İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI

Alara Çayı’na yapılmak istenen HES projesi için hazırlanan ve ilgili Bakanlık tarafından onaylanan nihai ÇED raporunun iptali için projeden etkilenen köylüler Antalya İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Köylüler bugün Alara Çayı kıyısında yaptıkları basın açıklamasında Kamer HES projesi için hazırlanan ÇED raporunun yöredeki canlıların su ihtiyacı dikkate alınmadan hazırlandığını ifade ederek HES projesinin iptal edilmesini istediler.

Avukat Munip Ermiş, köylüler adına yaptığı açıklamada, “Kamer Regülatör ve HES’in Alara Çayı üzerinde 7 HES projesinden birincisi olduğunu ve 5,5 kilometrelik tünelle suyun toprakla temasının kesileceğine ve canlı yaşamla ilgili hiçbir koruma önlemi öngörülmediğine dikkat çekerek “Alara Çayı kıyısındaki bitki ve canlılar Allaha emanet edilmiştir” dedi.

Kamer HES projesi ÇED raporunun, Türkiye’nin de imza koyduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma kriterlerini içeren Bern Sözleşmesi’ne aykırı olduğuna dikkat çeken Münip Ermiş şunları söyledi: “KAMER Regülatör ve HES projesi kapsamında kullanılacak olan türbinlerle nehir yatağındaki suların tamamının kullanılması amaçlanmıştır. Bundan da anlaşılacağı gibi nehirdeki sulardan hiçbir şekilde başka canlıların yararlanması olanaklı değildir. Bu proje tamamen Alara çayı ve Küçük Çayı ve bu nehirleri besleyen tüm derelerin sularını kullanmayı amaçlamıştır. Bu projede Alaraçayı, Küçük Çay ve onları besleyen diğer kolların suları(Çeşmegözü Pınar deresi, İnsuyu deresi, Ali deresi, Değirmengözü pınarı) 5500 m. uzunluğunda iletim kanalı içine alınacak olduğundan suyun toprak ile teması kesilecektir. Burada Kayabükü Köyü, Balkaya,Çaltı,Eski Bağ’ın Karain mahallesi,Yeşildere,Yazlar ve Çamlıalan köylerini görüyoruz.Bu yörede yaşayan geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylüler tamamen mağdur olacaklardır.”

ALARA ÇAYI’NDAKİ 7 PROJEDEN İLKİ OLAN KAMER HES ÇED RAPORUNDA, İNŞAAT SAHASINDAN KAÇAMAYAN DOMUZ, ÇAKAL, KURT GİBİ YABAN HAYVANLARININ ELDİVENLE TUTULUP UZAKLAŞTIRILMASI ÖNERİLİYOR

Munip Ermiş, Kamer HES için hazırlanan ÇED raporunda Alara Çayı’ndan su ihtiyacını karşılayan çakal, dağ keçisi, domuz, kurt ve tilki gibi yaban hayvanlarının inşaat faaliyetinden etkilenmemesi için yüksek sesle kaçırılması, kaçamayanların da eldivenle tutularak uzaklaştırılması önerisini de eleştirdi. ÇED raporunda regülatörün inşaatı aşamasında sudaki canlı yaşamına olumsuz etkisinin kabul edilmesine karşın bir önlem içermediğini kaydeden Münip Ermiş, ÇED raporunun Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından onaylanması üzerine Antalya İdare Mahkemesinde dava sürecini başlattıklarını açıkladı.

Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinden doğan, Alanya ve Manavgat ilçelerine sınır çizerek Akdeniz’e dökülen, Alara Çayı üzerindeki Hayat 1 ve Hayat 2 HES projeleri, 2013 yılında Antalya Bölge İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştu. Çevresinde doğa yürüyüşü, kuş gözlemi, endemik bitki gözlemi ve rafting gibi ekoturizm faaliyetlerin de yapıldığı Alara Çayı’nın korunması için yapılan basın açıklamasına yöredeki köylülerin yanı sıra çevre ve turizm örgütleri temsilcileri de destek verdi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here